My T.I. / L’Espace du rêve /werktitel

In het najaar van 2020 ben ik begonnen met een nieuwe serie genaamd ‘L’Espace du rêve/My Terra Incognita’. Terra incognita/ Droomruimtes verwijst naar de plekken en landschappen die ik graag nog met eigen ogen zou willen zien. Het is iets verwends, iets wat we dachten dat erbij hoorde, reizen, landschappen, onbekende landen en gebieden bezoeken, de oude territoriale gewoonte dat we met vliegtuigen en andere voertuigen alles op alles zetten naar een ander land te gaan. Ik zie het ook als mijn privilege te mogen reizen, ik was er gewend aan geraakt en verslingerd.

De titel verwijst naar  ‘I want my MTV’, waarbij de woorden ‘I’, ‘want’ en ‘my’ voor de verwende westerse mens en individu staan. MTV staat voor een verouderd medium, iets waar we vroeger mee wegliepen, is dat ook zo met reizen in de toekomst?

L’Espace du rêve is de uitkomst van het onderzoek, droomruimtes, landschappen die wel of niet bestaan, ruimtes binnen en buiten jezelf.

Door corona zitten we thuis en zijn we met z’n allen opzoek naar een manier om ‘eruit’ te kunnen. In ‘ L’Espace du rêve’ ligt het landschap open, kan er van alles gebeuren zolang jij maar de eerste stap zet (Carpe Diem! Pluk de dag.). Het moedigt mensen aan om te gaan struinen, wandelen, de natuur op te zoeken, je introverte zelf uit te laten. Je hoeft niet eens naar buiten, sluit je ogen, beeld je in.

Afbeeldingen: Sjanne, Brigitte, Elza en Lisette aan het zoeken in het bos en knutselend aan de tafel

Een legende verhaalt dat cartografen ‘Terra Incognita’ aanduidden met “Hier zijn draken” (Latijn: “Hic sunt dracones“) of “hier zijn leeuwen” (Latijn:”Hic sunt leones“). Ook al beweerden cartografen dat fantastische beesten (zoals grote serpenten) bestonden in afgelegen hoeken van de wereld, slechts één overgebleven kaart bevat daadwerkelijk de aantekening “Hier zijn draken”.

In de doorlooptijd van het maken van deze serie heb ik via Facebook, Whatsapp en Instgram gevraagd om in de herfstvakantie elke dag figuren (je super-ik, een voodoo-pop, een monster zandman, een God-achtige) te maken. Aan het einde van de dag worden ze verzameld en middels Photoshop in het in-ontwikkeling-zijnde schilderij geplakt. De inzendingen zijn prachtig. Daardoor wordt dit  ‘Terra Incognita’ nu bevolkt door allerhande wezens.

Dag 1: met bijdrages van Luc, Merlijn, Kim en Anne

Dag 2 Dank je wel Pomme, Luc, Annemarie, Josefien, Anne en Douwe voor jullie bijdrage in de vorm van superhelden en voodoo poppetjes! Ze dansen met zn allen in het schilderij.

Dag 3. Wat een enchanted forest dit!

Dank aan Luc, Pomme, Dris, Lisette, Brigitte, Elza, Sjanne en Annemarie, wat een geweldige beelden.

Dag 4. La grande parade.

Dank aan Lisette, Brigitte, Elza, Sjanne, Annemarie, Douwe en Anne

Hieronder wat schetsen, eigen kleisels en voorbereidingen, waaronder bergen en rotsformaties van onbekende gebieden.

Inspirerend is oa. het boek van Batia Suter, Paralle Encyclopedia, ‘Atlas’ van Gerard Richter en ‘L’Espace du rêve’ van François Cheng.

De Mountainranges die ik graag HAD willen zien, deze serie zijn kleine schilderijtjes van 30×24 cm die een schematische weergave zijn van deze wensbergen.De witte stukken zijn ingevuld met een ruitjespatroon, alsof het in Photoshop of op een tekentafel ligt en nog niet af is. Een gewenste berg dus.

Ik noem de serie: My T.I/bucketlistbergen

De serie die onder My T.I. valt: L’espaces du reve:

Hier ben ik gelukkig al wel geweest/ My T.I. ‘Walkabouts’: